Posted on Hozzászólás most!

Ami felmegy, annak le is kell jönnie, avagy az űrszemét eltávolítása

Segítenek űrszemetet tisztítani az elsődleges küldetésoptimalizálóval, hiszen egyre több űrszemét kering a Föld körül, ami súlyos károkat okoz.

Kevesebb mint egy év telt el azóta, hogy az Egyesült Királyság Űrügynöksége 1 millió font támogatást kapott az űrszemét elleni küzdelemre. A Fujitsu UK sikeresen ötvözte a kvantumihletésű számítástechnikát és a mesterséges intelligenciát, hogy eltávolítsák/átalakítsák az űrszemetet.

A Fujitsu prototípusa javítani fogja a küldetésszervezést. Egyetlen űrhajó hatékonyan fogja tudni kiválasztani, hogy mely űrtörmelék darabokat kell eltávolítani a küldetés során. Ez sokkal gyorsabb lesz, mint jelenleg lehetséges.

Az űrszemét eltávolítása kulcsfontosságú az űr fenntarthatóságának szempontjából, hiszen csökkenteni kell annak a kockázatát, hogy ezek a sokszor hatalmas darabok meglévő műholdakkal ütközzenek. Sőt, a törmelék eltávolítási feladatok támogatása a Fujitsu technológiájával segít csökkenteni a pályán végbemenő ütközések kockázatát. Ez fontos, hiszen ilyenkor több ezer új törmelék is keletkezhet, amely mind valós veszélyt jelent a további műholdakra.

Azáltal, hogy alaposan eldönti, hogy melyik törmeléket gyűjti be és mikor, a kvantum ihlette Digital Annealer optimalizálja a küldetési tervet, tehát meghatározza a minimális üzemanyagot és a küldetés végrehajtásához szükséges minimális időt. Ez szükséges ahhoz, hogy a működésképtelen űreszközök vagy műholdak biztonságosan visszatérjenek a már biztonságossá tett pályájukra. Az űrszemét összegyűjtésének optimális útvonalának megtalálása jelentős időt és költséget takarít meg.

A jelenleg pályán keringő 2350 nem működő műholddal és a több mint 28 000 törmelékdarab nyomon követésével az űrfelügyeleti hálózatok révén ez a technológia segít az Egyesült Királyságnak növelni a piaci részesedését az űrszektorban. Továbbá támogatja az Egyesült Királyság kormányának elkötelezettségét a fenntarthatóbb jövő iránt.

Dr. Matteo Ceriotti űrrendszermérnöki oktató és PhD hallgató elmondta: „A Glasgow-i Egyetem a kezdetektől fogva részt vett ebben a projektben és a pálya kidolgozásában, mely szükséges az űrtörmelék hatékony eltávolításához, valamint a transzferek költségeinek becsléséhez.”.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük