Posted on Hozzászólás most!

A kriptovalutákról

A kriptovaluta bináris adatok gyűjteménye, amelyet úgy terveztek, hogy csereeszközként működjön. Az egyes érmetulajdonlási rekordokat digitális főkönyvben tárolják, amely egy számítógépes adatbázis. A kriptovalutákat nem fedezik árucikkekkel és nem is konvertálhatók árukra. A tulajdonosok biztosítékként adják le tokenjeiket, cserébe pedig felhatalmazást kapnak a token felett a téttel arányosan.

A kriptovaluta nem létezik fizikai formában (mint például a papírpénz), és általában nem központi hatóság bocsájtja ki. Jellemzően decentralizált irányítást alkalmaznak a központi banki digitális valutával szemben. Ha egy kriptovalutát egyetlen kibocsátó bocsát ki, akkor általában központosítottnak tekintik.

A kriptovaluta egy forgalomképes digitális eszköz vagy pénzforma, amely blokklánc technológiára épül, és csak online létezik. Titkosítást használnak a tranzakciók hitelesítésére és védelmére, innen is ered a nevük. Jelenleg több mint ezer különböző kriptovaluta létezik, és támogatóik egy tisztességesebb jövőbeli gazdaság kulcsát látják bennük. A Bitcoin az első decenralizált kriptovaluta, amelyet először 2009-ben adtak ki nyílt forráskódú szoftverként.

David Chaum amerikai kriptográfus 1983-ban megalkotott egy kriptográfiai elektronikus pénzt, az ecash-t. Kéésőbb, 1995-ben, a Digicash-en keresztül valósította meg. Ez volt a kriptográfiai elektronikus fizetések korai formája, amelyhez felhasználói szoftverre volt szükség a bankjegyek bankból való kivételéhez. Ez lehetővé tette, hogy a digitális fizetőeszközt a kibocsátó bank,a  kormány vagy bármely harmadik fél nyomon követhesse.

A kriptovaluta hálózatokban a bányászat a tranzakciók érvényesítése. A sikeres bányászok ezért az erőfeszítésért új kriptovalutákat kapnak jutalmul. A tranzakciókat érvényesítő hash-ek generálásának sebességét olyan speciális gépek növelték, mint az FPGA-k. Az olcsóbb, de mégis hatékonyabb gépekért folytatott fegyverkezési verseny az első kriptovaluta, a Bitcoin 2009-es bevezetése óta létezik.

Mi az a bitcoin?

https://www.youtube.com/watch?v=_bEOl_wb1y4

A kripovalutákról egyszerűen:

https://www.youtube.com/watch?v=goaXs6PoQw8

Mi az a blokklánc technológia és mire jó?

https://www.youtube.com/watch?v=S5kFRjUVfXc

A kriptovaluta és az emberiség jövője:

https://www.youtube.com/watch?v=fqG_8pOSbpk

 

Források:

https://en.wikipedia.org/wiki/Cryptocurrency

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük