Posted on Hozzászólás most!

Ismerjük meg a kriptovalutákat: Dogecoin

A Dogecoin egy olyan kriptovaluta, melyet Billy Markus és Jackson Palmer szoftvermérnökök hoztak létre, mint az első „mém-érmét” vagy „kutyaérmét”. Szatirikus jellege ellenére sokan jó befektetési lehetőségnek tartják. A Dogecoin logója a „Doge” mémből származó Shiba Inu kutya arca. 2013. december 6-án mutatták be és gyorsan ki is alakította saját online közösségét, 2021. május 5-én pedig elérte a 85 milliárd dollár feletti piaci kapitalizációt.

A Dogecoint, mint szórakoztató és barátságos internetes valutaként ismerik, hiszen eredete egy tréfára utal. Azért is indították el ezt a kriptovalutát, hogy kigúnyolják a Bitcoint és egyéb nagyszabású kriptodevizákat. A Reddit segítségével az oldal azonnali siker lett. Két héten belül a Dogecoin külön blogot és fórumot hozott létre, piaci értéke elérte a 8 millió dollárt, ami így a világ hetedik legnagyobb elektronikus fizetőeszközévé vált.

A Dogecoin Scrypt algoritmuson alapul, tranzakciós folyamata pedig kényelmesebb, mint a Bitcoiné. Megerősítése mindössze 1 percet vesz igény, míg a Bitcoiné 10 percet.

A Dogecoin 100 milliárd érmével indult, 2015 közepére pedig 100 milliárdot bányásztak ki, Elméletben kínálati korlátja nincsen, de a forgalomba hozott Dogecoinok száma 20 év alatt csak a duplájára fog nőni (a következő megduplázódás 2075-ben következik majd be).

Ára lehet, hogy ingadozó, de ennek is megvannak az előnyei. A napi kereskedők számára is lehetővé teszi, hogy részesüljenek a szélsőséges ingadozásokból. Bár viccnek indult, de 2021 szeptemberében a 10. legnagyobb kriptovaluta volt a világon, 26 milliárd USD piaci kapitalizációval.

Elon Musk gyakran használja a Twitter oldalát arra, hogy véleményt nyilvánítson a Dogecoinról. Sokan azt állították, hogy egy piaci manipulációnak minősül, mivel posztjai után a Dogecoin ára gyakran változik. Első Dogecoinnal kapcsolatos tweetje 2020. december 20-án volt, amikor ezt írta: „Egy szó: Doge”. Nem sokkal ez után a Dogecoin értéke 20%-kal emelkedett.2021. április 15-én pedig több mint 100%-ot emelkedett, miután közzétett egy Joan Miró képet, melyen a Doge ugat a Holdon felirat volt. 2021. december 14-én is 20%-ot emelkedett az ára, miután Elon Musk elmondta, hogy elfogadja a Tesla ezt a valutát fizetőeszközként.

A DOGE bemutatása:

https://www.youtube.com/watch?v=biSf5266VXU

Elon Musk szerint a DOGE jobb kriptopénz:

https://www.youtube.com/watch?v=LQsWj32BvvA

 

Források:

https://dogecoin.com/

https://en.wikipedia.org/wiki/Dogecoin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük