Posted on Hozzászólás most!

Ismerjük meg a kriptovalutákat: Bitcoin

A Bitcoin egy decentralizált digitális valuta, melyhez nem tartozik központi bank vagy adminisztrátor, a felhasználók pedig közvetítők nélkül küldhetik át más felhasználóknak. A tranzakciókat kriptográfia segítségével ellenőrzik, majd egy nyilvános főkönyvben, egy úgynevezett blokkláncban rögzítik. A kriptovalutát 2008-ban egy ismeretlen személy találta fel a Satoshi Nakamoto nevet használva. Használni pedig 2009-ben kezdték, amikor nyílt forráskódú szoftverként megjelent a megvalósítása.

A bitcoinokat bányászatnak nevezett folyamat jutalmaként hozzák létre. Beváltatók más pénznemekre, termékekre és szolgáltatásokra. El Salvador 2021 szeptemberében hivatalosan is elfogadta a Bitcoint törvényes fizetőeszközként. Magát a bitcoin szót pedig 2008. október 31-én közzétett fehér könyv határozta meg a bit és a coin szavak összetételével.

A tranzakciók meghatározása egy Forth-szerű szkriptnyelv használatával történik, és egy vagy több bemenetből, illetve kimenetből állnak. Amikor a felhasználó bitcoinokat küld, akkor megjelöli a címet és a küldött bitcoin mennyiségét a kimenetben, a dupla költekezés érdekében minden bemenetnek hivatkoznia kell a blokklánc előző el nem költött kimenetére. Mivel a tranzakcióknak több kimenetele is lehet, ezért a felhasználók egy tranzakcióban több címzettnek is küldhetnek bitcoint.

A blokkláncban a bitcoinokat bitcoin címekre regisztrálják, melyek létrehozásához nem kell más, mint véletlenszerűen kiválasztani egy érvényes privát kulcsot, majd kiszámítani a megfelelő bitcoin címet. Ez a számítás a másodperc töredéke alatt elvégezhető. A felhasználók elmondhatják másoknak vagy nyilvánossá tehetik a bitcoin címet anélkül, hogy veszélyeztetnék a hozzá tartozó privát kulcsot.

A bitcoinok elköltéséhez a tulajdonosnak ismernie kell a hozzá tartozó privát kulcsot, és digitálisan alá kell írnia a tranzakciót. Ha ez a priivát kulcs elveszik,a bitcoin hálózat nem ismer fel semmilyen más tulajdonjogot, az érmék így használhatatlanok és gyakorlatilag elvesznek.

A bányászat egy nyilvántartási szolgáltatás, melyet számítógépes feldolgozási teljesítmény felhasználásával végeznek. A bányászok a blokkláncot teljesnek és megváltoztathatatlannak tartják azáltal, hogy az újonnan sugárzott tranzakciókat ismételten egy blokkba csoportosítják, amelyet aztán továbbítanak a hálózatra.

A bitcoinoknak három olyan tulajdonságuk van, amelyek egy valutában hasznosak: nehezen kereshetők, korlátozott a számuk és könnyen ellenőrizhetők. A közgazdászok úgy határozzák meg, hogy a pénz három célt szolgál: értéktároló, csereeszköz és elszámolási egység. Egyesek szerint a bitcoin csereeszközként működik a legjobban.

Hogyan működik a Bitcoin?

https://www.youtube.com/watch?v=fQWF9gYyqEA

Mire jó a Bitcoin?

https://www.youtube.com/watch?v=CPV-cHMGh-Q

10 dolog, amit nem tudtál a Bitcoinról:

https://www.youtube.com/watch?v=rvz1l5oJOtU

 

Források:

https://bitcoin.org/hu/

https://en.wikipedia.org/wiki/Bitcoin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük