Posted on Hozzászólás most!

Ismerjük meg a kriptovalutákat: Cardano

A Cardano egy olyan nyilvános blokklánc platform, amely nyílt forráskódú és decentralizált. Kripotvalutájával, az ADA-val meg lehet könnyíteni az úgynevezett peer-to-peer tranzakciókat. Az Ethereum társalapítója, Charles Hoskinson alapította 2015-ben. Ez a legnagyobb kripotvaluta, amely a tét-ellenőrzési blokkláncot használja, amely a munkaigazolási protokollok zöldebb alternatívájának tekinthető.

A fejlesztések 2015-ben kezdődtek, majd ténylegesen 2017-ben indult el. Hoskinson otthagyta az Ethereumot miután vitába keveredett egy másik társalapítóval, Vitalik Buterinnel. Hoskinson el akarta fogadni a kockázati tőkét és profitorientált szervezetet akart létrehozni, míg Buterin nonprofit szervezetként akarta tovább működtetni. Távozása után alapította meg a Cardanot. A platform Gerolamo Cardano, míg maga a kriptovaluta Ada Lovelace nevéhez fűződik.

A Cardano egy Ouroboros nevű tétbizonyítási protokollt használ ellentétben a Bitcoinnal és az Ethereummal, melyek munkabizonyítási protokollokat alkalmaznak. A tét igazolására szolgáló blokkláncok lényegesen kevesebb energiát használnak fel, mint a bizonyítási láncok. 2021 májusában elérte a 77 milliárd dolláros felső határt és megszilárdította a pozícióját a legnagyobb tétű kriptovalutaként.

A Cardano nyomon követi a tranzakciókat és lehetségesek az intelligens szerződések és alkalmazások futtatása a platformon. 2021 szeptemberében bevezették a decentralizált pénzügyi szolgáltatásokat, beleértve az intelligens szerződéseket és a decentralizált alkalmazásokat. A Cardano intelligens szerződéses nyelvei lehetővé teszik a fejlesztők számára, hogy teljes körű teszteket futtathassanak a programjukon anélkül, hogy telepítenék a kódjukat.

A Cardano azt állítja, hogy legyőzi a kriptopiac problémát, főleg azt, hogy a Bitcoin túl lassú és rugalmatlan, az Ethereum pedig nem biztonságos és nem méretezhető. 2019-ben a Grúziai Oktatási Minisztérium a Cardano segítségével elkezdett kiépíteni egy igazolvány-ellenőrző rendszert Grúzia számára.

Cardano, a III. generációs kriptodeviza:

https://www.youtube.com/watch?v=Q_vfT7192xg

Mindent a Cardanoról:

https://www.youtube.com/watch?v=AlXpxp5csAg

 

Források:

https://cardano.org/

https://en.wikipedia.org/wiki/Cardano_(blockchain_platform)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük