Posted on Hozzászólás most!

Ismerjük meg a kriptovalutákat: Polkadot

A Polkadot-ról általánosan

A Polkadot egy nyílt forráskódú blokklánc platform és kriptovaluta. Összekapcsolhatóságot biztosít a blokkláncok között, ezzel lehetővé téve a független láncok számára, hogy biztonságosan cserélhessenek üzeneteket és, hogy egymással biztonságosan hajthassanak végre tranzakciókat egy harmadik fél beavatkozása nélkül.

A Polkadot lehetővé teszi az adatok láncok közötti átvitelét, valamint a láncokon átívelő DApp-ok (decentralizált alkalmazások) létrehozását a Polkadot Network segítségével. Ennek a hálózatnak van egy elsődleges blokklánca, a relélánc, és a felhasználók által létrehozott párhuzamos lánca, az úgynevezett parachain. A közvetítőlánc a hálózat irányítási rétegeként működik, míg a parachain-ekket aukcióra bocsátják, hogy lehetővé tegyék a független projektek számára a saját blokkláncok létrehozását és működtetését.

A protokollt az Ethereum társalapítója, Gavin Wood készítette és a Web3 Foundation fejlesztette ki. Kezdetben, 2017 októberében több mint 144,3 millió dollárt gyűjtött össze.

A Polkadot egy méretezhető többláncos technológia. A szokásos blokklánc megvalósításoktól eltérően, amelyek egyetlen blokklánc köré összpontosulnak, a Polkadot egy elsődleges láncot (relay-chain) használ, mely számos érvényesíthető és globálisan konzisztens adatstruktúrát (parachain) képes befogadni. Tervezésénél fogva skálázhatónak számít és tekintve, hogy a paraláncok minden aspektusa párhuzamosan vezethető a hálózat különböző részei által, a rendszer így méretezhetőnek és nagy léptékben bővíthetőnek tekinthető.

A Polkadot célja, hogy biztosítsa az infrastruktúra alapvető elemeit. Magán, nyilvános, engedély nélküli hálózatok és bármely más technológia összekapcsolására jött létre. A skálázhatóságra, irányításra és interoperabilitásra összpontosító Polkadot közvetítőláncán keresztül a protokoll hozzáférést biztosít a független blokkláncok internetéhez, amely harmadik fél nélkül képes információkat cserélni és tranzakciókat végrehajtani.

A Polkadot általában a következő problémák megoldására törekszik:

  • Interoperabilitás: A cél az, hogy lehetővé tegye az alkalmazások és az intelligens szerződések számára, hogy zökkenőmentesen kommunikálhassanak más láncokon lévő adatokkal és eszközökkel.
  • Skálázhatóság: Lehetővé teszi több parachain futatását, amelyek mindegyike párhuzamosan tranzakciókat dolgoz fel, ami a hálózatok számára végtelen skálázhatóságot biztosít.
  • Megosztott biztonság: A Polkadot segítségével a biztonság egyesítve van a hálózaton belül, ami azt jelenti, hogy az egyes láncok kihasználhatják a kollektív biztonságot anélkül, hogy nulláról kellene kezdeniük a bizalom kiépítését.

 

Néhány videó:

Polkadot bemutató:

https://www.youtube.com/watch?v=pXwMVGpezaQ

Mit kell tudni a polkadot-ról?

https://www.youtube.com/watch?v=HCIlDj2XIZs

 

 

Források:

https://polkadot.network/

https://en.wikipedia.org/wiki/Polkadot_(cryptocurrency)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük