Posted on Hozzászólás most!

Mi lesz a Wikipédiával?

Ez az a weboldal, ahol szinte mindenről találhatsz információkat. A közösségi médiában manapság sajnos rengeteg álhír jelenik meg. A Wikipédia legtöbbször meg tudja akadályozni, hogy téves információk jelenjenek meg az oldalán, de volt már rá példa, hogy abszolút nem releváns információkkal szolgált.

Virágozhat-e továbbra is a Wikipédia a téves információk korszakában?

A Wikipédia nem megbízható forrás a hivatkozásokhoz. Mivel bárki bármikor szerkesztheti, ezért lehet a folyamatban lévő munka miatt vagy csak egyszerű tévedés miatt téves lehet. Az élő személyek életrajzai, a hírekben szereplő témák, valamint a politikailag vagy kulturálisan vitás témák különösen érzékenyek ezekre a kérdésekre. A Wikipédia hibás szerkesztéseit egy idő után kijavítják, de mivel ez egy önkéntes projekt, nem lehet folyamatosan figyelemmel kísérni minden szerkesztést. Sok hiba van, amelyek akár órákig, napokig, hetekig vagy évekig észrevétlenek maradhatnak. Ezért nem szabad a Wikipédiát önmagában végleges forrásnak tekinteni.

Ugyanez vonatkozik a Wikipédia testvérprojektjeire, valamint azokra a weboldalakra, melyek ezt tüntetik fel forrásként.

Miután a kezdeti években nagyon pontatlan volt, úgy tűnik, hogy a Wikipédia önjavító módszere és az önkéntes szerkesztők kezdik kiküszöbölni a hibákat. A kevésbé megbízható közösségi oldalaknak is példát mutat ez az elszántság, amivel dolgoznak a helyes információk közzétételében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük