Posted on Hozzászólás most!

Ismerjük meg a kriptovalutákat: Ripple

A Ripple egy valós idejű bruttó elszámolási rendszer, valutaváltási és átutalási hálózat, melyet egy amerikai székhelyű technológiai vállalat hozott létre, a Ripple Labs Inc. A 2012-ben kiadott Ripple elosztott nyílt forráskódú protokollra épül. Célja, hogy biztonságos, azonnali és szinte ingyenes globális pénzügyi tranzakciókat tegyen lehetővé.

A Ripple ötletét Jed McCaleb tervezte, majd Arthur Britto és David Schwartz építette meg. 2005-ben Ryan Fuggerhez fordultak, aki egy OpenCoin nevű rendszert fejlesztett, ami aztán a Ripple-é alakult át. A vállalat emellett létrehozta a saját digitális valutáját, az XRP-t, hogy lehetővé tegye a pénzintézetek számára, hogy elhanyagolható költségekkel és várakozási idővel utaljanak át pénzt.

2018-ra több mint 100 bank regisztrált, de többségük csak a Ripple XCurrent üzenetküldő technológiáját használta. Egy közös megosztott főkönyvre támaszkodik, amely egy elosztott adatbázis, mely az összes Ripple-fiókról információkat tárol. Azonnal ellenőrzi a számlákat és egyenlegeket a fizetés továbbításához, és néhány másodpercen belül fizetési értesítést küld. A kifizetések visszafordíthatatlanok.

2018 májusában beperelték a vállalatot, miszerint a cég több százmillió dollárt gyűjtött össze XRP tokenek nem regisztrált értékesítésével. A panasz szerint a Ripple több milliárd érmét hozott létre, majd abból profitált, hogy eladta a nagyközönségnek. Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) 2020. december 21-én jogi eljárást indított a Ripple Labs, Brad Garlinghouse vezérigazgató és Chris Larsen társalapító ellen állítólagos be nem jegyzett értékpapírok eladása miatt. A SEC azt állította, hogy az XRP értékpapír, nem árucikk, mivel azt a Ripple Labs állította elő és terjesztette központosított módon.

A Ripple protokoll (RTXP) és a Ripple fizetési/cserehálózat létrehozásáért és fejlesztéséért a Ripple Labs bekerült 2014-ben az 50 legjobb vállalat közé az MIT Technology Review februári kiadásában.

 

Ripple bemutató:

https://www.youtube.com/watch?v=d8oVp2WqhqI

Mi lesz az XRP-vel a per után?

https://www.youtube.com/watch?v=gG5AVn45F18

XRP fejlesztések:

https://www.youtube.com/watch?v=J5X61caASjI

 

 

Források:

https://ripple.com/

https://en.wikipedia.org/wiki/Ripple_(payment_protocol)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük